Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Haakvormige boogsteen

Uit de islamitische kunst is een sierlijke en handige oplossing afgekeken voor het probleem dat de stenen van een boog bij ongelijke belasting ten opzichte van elkaar willen gaan verschuiven. Dat kan voorkomen worden door de zijkanten van de boogstenen een profiel te geven dat in het contraprofiel van de buurman grijpt. Een bijzondere uitwerking is te zien in de haakvormige boogstenen. Deze boogstenen hebben de vorm van een haak doordat een gedeelte een hoek vormt ten opzichte van het deel dat op de binnenbooglijn aansluit. Het sierlijke beeld van de straalsgewijze verlopende voegen, omgezet naar de lintvoegen, werd gewaardeerd. De renaissance nam vaak grote blokken met nadrukkelijke voegen op in het ontwerp, de haakvormige boogstenen geven dan een fraaie aansluiting op de boog.
Niet altijd klopt het beeld met de feitelijke constructie. Halverwege de boog wordt de hoek van de haakvormige boogsteen namelijk zo scherp dat er veel kans is op breuk van het natuursteenblok. Kijk je goed, dan blijkt soms dat de nadrukkelijk zichtbare voegen hier en daar niet de echte zijn of dat de echte nauwelijks opvallen.
Gemakkelijker ligt dit allemaal bij de pleisterarchitectuur: de daarbij geliefde schijnvoegen zijn geduldig en hebben niets te maken met het feitelijke krachtenspel, dat verborgen blijft.
De toepassing van haakvormige boogstenen wordt ook 'hakenverband' genoemd. Die term kan uitgebreider toegepast worden: ook voor strekken kunnen haakvormige stenen gebruikt worden, maar - zeker in de islamitische architectuur - ook tal van andere profielen. Een golvende aansluiting kan gemakshalve tot het hakenverband gerekend worden, maar de boogsteen kan dan moeilijk meer als 'haaksteen' gezien worden.
Niet zelden lijkt een boog opgebouwd uit haakvormige boogstenen, maar is dat niet. Bij gebosseerde stenen is het gemakkelijk om met nadrukkelijke randbanen een ander patroon te suggeren dan er werkelijk is.

Tekst: Jean Penders (11-2010). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders